Nowe Smaki

Szarlotka z cynamonem i miodem




"Jabłka:

1,5kg kwaśnych jabłek,
4 łyżki miodu,
cukier – w zależności od kwaśności jabłek,
płaska łyżka cynamonu 



Ciasto:

1,5 szklanki mąki,
150g masła,
2 łyżki zimnej wody,
2 żółtka,
łyżka cukru waniliowego,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

80g masła,
6 łyżek mąki,
6 łyżek cukru,
płaska łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do garnka, podlać lekko wodą i prażyć przez około 10 minut. Dodać miód, cukier i cynamon, wymieszać. Prażyć do chwili kiedy, jabłka zaczną się rozpadać (zaledwie kilka minut). Wystudzić. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i utrzeć do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciastem wyłożyć dno formy prostokątnej o wymiarach 30/20cm lub okrągłej. Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, posypać kruszonką i piec przez kolejne 40 minut (lub do zrumienienia kruszonki). Kroić po wystudzeniu."

Smacznego !

P.S.

P.S. 2 
Ciasto wyszło przepyszne, a cały dom pachnie cynamonem, jak w kawiarni z Kazimierza Dolnego nad Wisłą...:)




Cukinia faszerowana

(danie dla dwóch osób- przy czym ja się najadłam, a mój Mąż musiał jeszcze skubnąć spaghetti z wczoraj ;))




  • 2 duże cukinie (np. od kochanej Teściowej ;),
  • 1 duża, czerwona papryka,
  • 2 duże cebule,
  • 1 paczka szynki gotowanej (ta okrągła z Lidla była super),
  • 100 g tartego sera Grana Padano (np. z Lidla),
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek
Najpierw podsmażyłam szynkę pokrojoną w dość dużą kostkę, następnie cebule, paprykę i miąższ ze środka cukinii. Po około 15 minutach dodałam bułkę tartą i 2 łyżki sera. Doprawiłam do smaku, nafaszerowałam 4 łódeczki cukinii i posypałam z wierzchu serem. Piekłam w temp. 180ºC  na termoobiegu przez 20 minut i... skonsumowałam z Piotrem w ciągu kilku minut :).
Smacznego !
P.S. 
Jest to alternatywa dla leczo, które zawsze robiłam z tego warzywa. Kombinacji można stworzyć ile i z czym się chce.

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł, na pewno go wykorzystamy :)

    Pozdrawiam Monia i Paweł :*

    OdpowiedzUsuń